/ תמר ויסמן פיינגולד /
פוסט זה מוקדש לאיש אשר הגה ופיתח את שיטת הפילאטיס. האיש והאגדה, ג׳וזף פילאטיס. מי היה פילאטיס? כיצד, מתי והיכן נולדה השיטה שסוחפת אחריה מיליוני מתאמנים?
שיטת הפילאטיס היא אחת משיטות האימון הגופני הנפוצות בעולם המערבי. תחילת דרכה של השיטה בתחילת המאה העשרים בניו יורק. השיטה קרויה על שמו של ג׳וזף פילאטיס, אשר המציא את השיטה ופיתח אותה. ג'וזף פילאטיס היה איש בעל חוכמת גוף יוצאת דופן ומהנדס בנשמתו. הוא הקדיש את חייו לחקר ולשיפור הבריאות, הן של עצמו והן של הזולת.
פילאטיס נולד לקראת סוף המאה ה19 בגרמניה. הוא היה ילד חלוש וחולני, ודווקא בגלל זה, ובכדי לשפר את מצבו ולהתחזק, התעניין בכושר ובספורט מגיל צעיר. הוא התמחה בתחומים רבים ומגוונים של פעילות גופנית, ביניהם יוגה, אגרוף, התעמלות, צלילה וגלישה.
כשהיה בן עשרים לערך עבר להתגורר באנגליה. זמן לא רב לאחר מעברו לאנגליה פרצה מלחמת העולם הראשונה, ובמהלכה נכלא פילאטיס במחנה ריכוז עם גרמנים נוספים. פילאטיס, שהתעניין בשיפור הבריאות שלו ושל חבריו למחנה, הקדיש את זמנו לאימון האסירים ששהו איתו. בחיפוש אחר דרכים לייעול האימון, ותוך שימוש ביצירתיות בלתי רגילה, התחיל לחבר קפיצים למיטות האסירים, וזו הייתה למעשה הגרסה הראשונה של מכשירי הפילאטיס כפי שאנו מכירים אותם כיום. השמועה אומרת, שכשפרצה השפעת הספרדית, שהייתה מגיפה קטלנית ביותר, מצבם הגופני של תלמידיו היה כה טוב והמערכת החיסונית שלהם הייתה כל כך חזקה, כך שאף אחד מתלמידיו של פילאטיס לא נדבק.
בשנות העשרים של המאה העשרים עבר פילאטיס לארצות הברית. הוא פתח סטודיו ללימוד שיטת האימון שלו, והתחיל לעבוד. לשיטת האימון קרא בשם "Contrology", כלומר, שליטה בגוף. השם ״פילאטיס״, על שמו של האיש, יגיע רק שנים לאחר מכן, לאחר מותו. בשנים אלה המציא ותכנן פילאטיס את כל המכשירים בהם אנו משתמשים עד היום במהלך האימון. מטרת המכשירים לתמוך באימון. רצה הגורל, והסטודיו בו עבד פילאטיס היה ממוקם ליד להקת הבלט המרכזית של ניו יורק (NY City Ballet), וחלק גדול ממתאמניו בשנים אלה היו רקדנים. הם הגיעו אליו במטרה לשפר את יכולותיהם הגופניות ולהשתקם מפציעות שהיו מנת חלקם היומיומית כרקדנים מקצועיים. השמועה על שיטת האימון החדשה ועל המאמן המופלא עשתה לה כנפיים, השיטה הפכה פופולארית יותר ויותר, ומה שהתחיל בקרב רקדנים התפשט מהר מאוד לכלל האוכלוסייה.
פילאטיס היה אדם בעל חיבור עמוק לגוף ולבריאות. הוא האמין אמונה שלמה שאימון גופני הוא דבר חשוב והכרחי, ושבכדי לשמור על הבריאות אנו חייבים להתאמן באופן תדיר ועקבי. הוא לא רק אמר, אלא גם עשה. הוא נהג להתאמן בעצמו שעות ארוכות. אחד ממכשירי הפילאטיס הוא הכיסא, והשמועה מספרת שלפילאטיס היה כיסא בסלון ביתו, כדי שאורחיו יוכלו לא רק לשבת אלא גם להתאמן בעת שהתארחו בביתו. הוא האמין שבנוסף על האימון, יש לאמץ אורח חיים תומך בריאות. אורח חיים זה, לשיטתו, כולל אוכל מזין, שינה מספקת, שמירה על רוגע נפשי ושהייה באוויר הצח.
ג'וזף, בסיוע אקטיבי של רעייתו קלרה, הקדיש את מרבית חייו לפיתוח השיטה, הוא המשיך להמציא ולפתח את מכשירי הפילאטיס , המציא עשרות תרגילים אותם אנחנו מתרגלים עד היום, וכתב שני ספרים שמפרטים את משנתו. לפילאטיס היה מספר תלמידים מצומצם שהיו קרובים אליו במיוחד. בעולם הפילאטיס נוהגים לכנות את קבוצת התלמידים האלה בכינוי “The elderlies”. לאחר מותו בשנות ה60 המשיכו תלמידיו להפיץ ולפתח את השיטה, וכיום זו אחת משיטות האימון המקובלות, המוכרות והפופולאריות בעולם.
Comments