top of page

אימון גם למוח

/ תמר ויסמן פיינגולד /


"המוח הפלסטי/ הגמיש" הוא אחד המושגים החמים בחקר המוח בשנים האחרונות. מה זה אומר? ומה אפשר לעשות כדי לשמור את המוח שלנו צעיר?



"המוח הפלסטי": מושג שמתאר את תכונת הגמישות של המוח, ואת יכולתו להתפתח בכל גיל.

תאי מוח חדשים מפסיקים להיווצר סביב גיל 24. בעבר, נהגו לחשוב שרק עד גיל זה המוח יכול להתפתח. בשנים האחרונות עובר הדגש ממספר תאי העצב שבמוח, לקשרים בין תאי העצב. אין הכוונה לכך שמספר תאי העצב במוח איננו חשוב, אלא שהקשרים בין התאים חשובים בהרבה ממה שנהגנו לחשוב. והקשרים האלה, בניגוד לתאי העצב, ולשמחתנו הרבה, יכולים להמשיך להיווצר כל החיים.

איך זה עובד? תארו לכם ג'ונגל עבות. אדם מבקש להגיע מביתו שבצד האחד של הג'ונגל לבית חברו בצד השני. בפעם הראשונה, הדרך מלאה בצמחייה, קשה למעבר. האדם הולך בדרך הזו יום יום. שוב ושוב. מה יקרה לדרך? נכון, היא תתפנה. יווצר שביל שיהיה פנוי יחסית מצמחייה, וקל יותר למעבר.

מה יקרה אם האדם יפסיק ללכת בשביל הזה? תוך כמה ימים, שבועות או חודשים, השביל יחזור לקדמותו, ושוב יהיה קשה לעבור בו. מה יקרה אם האדם ילך בו לעיתים תכופות יותר? השביל יתפנה, יהיה נוח יותר להליכה.

כעת, דמיינו שהשביל הזה הוא הקשר בין שני תאי עצב במוח שלנו. גם במוחנו- קשרים שאנחנו מפעילים יותר, יתחזקו ויתבססו. קשרים שאיננו מפעילים, יחלשו.

כיצד מחזקים קשרים במוח?

כל פעולה שאנו עושים נובעת מפקודות שהמוח שלנו נותן. לכן כל פעולה מחזקת קשרים במוח. קיפלנו כביסה? הפעלנו קשר בין תאי עצב במוח. בישלנו? כנ"ל. רכבנו על אופניים? קראנו? פתרנו תשבץ? רקדנו? כל אלה מחזקים את הקשרים הקיימים במוחנו.

וכיצד אנחנו יוצרים קשרים חדשים? לומדים פעילות חדשה. בעבר, כדי לשמור על המוח צעיר ורענן, נהגנו לבצע פעולות קוגניטיביות: פתרון תשבצים, לימוד שפה חדשה, משחק ברידג'.

כל אלה נכונים, יעילים, טובים ויפים.

אבל בשנים האחרונות הולכת ומתחזקת התפיסה שגם לעבודה גופנית-תנועתית יש השפעה כבירה על המוח, על כל תפקודיו. כל פעילות גופנית עוזרת לחיזוק קשרים במוח. וזה משפיע על כל התפקודי המוח: גם על הזיכרון, גם על הריכוז. לדוגמא: מחקרים מעידים על כך שהליכה תורמת לשיפור הזיכרון. לכאורה, מה הקשר בין הליכה לבין זיכרון? הקשרים במוח, זהו הקשר. כאשר אנחנו מחזקים קשרים במוח, מפתחים קשרים בין תאי העצב, אנחנו שומרים על המוח כולו חי ומתפתח. וזה משפיע גם על פעולות אחרות שנמצאות תחת חסותו של המוח, ובמקרה הזה: זיכרון.

האם כל פעילות גופנית מועילה לכך? כן.

האם ישנן פעילויות גופניות שיש להן רווח נוסף? גם כן.

פעילויות הכוללות עבודת body-mind, הן בעלות רווחים נוספים בהקשר זה.

הכוונה לפעילויות שמשלבות מגוון אתגרים גופניים-מוחיים בעת ביצוען: קואורדינציה, זיכרון תנועתי, כוח, גמישות, שיווי משקל. ניתן למצוא עבודה כזו בפילאטיס, בריקוד, ביוגה, באמנויות לחימה.

אז לקראת סיום, כמה עצות לשימור ושיפור תפקוד המוח, המתאימות לכל גיל:

1. אתגרים קוגניטיביים: תשבצים, לימוד שפה, משחקים מאתגרים מחשבתית כדוגמת שח-מט.

2. שינוי הרגלים קיימים ליצירת קשרים בין- עצביים חדשים: צחצוח שיניים ביד שמאל. קיפול כביסה בכיוון ההפוך לזה שאתם רגילים אליו.

3. פעילות גופנית, פעילות גופנית, פעילות גופנית: כל סוג אימון תורם.

4. פעילות גופנית שמשלבת עבודת mind: כזו שמשלבת אספקטים שונים של כושר עם אספקטים מוחיים נוספים: זיכרון תנועתי, קואורדינציה שיווי משקל וכו'.



Comentários


bottom of page